Ενημέρωση σχετικά με τη συμμετοχή των φοιτητών του τμήματος Μουσειολογίας και του πρώην τμήματος ΔΟΕΠΤΜ

 

Την Τρίτη 19/11/2019 ώρα 11:45 θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Αμφιθεάτρου ενημέρωση των φοιτητών του τμήματος Μουσειολογίας και του πρώην τμήματος ΔΟΕΠΤΜ σχετικά με τις δυνατότητες συμμετοχής τους στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας. Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την γραμματεία του Φεστιβάλ και θα υπάρχει η δυνατότητα συμπλήρωσης δηλώσεων συμμετοχής στις δραστηριότητες του Φεστιβάλ.

Η συμμετοχή σχετίζεται με τις παρακάτω δράσεις του φεστιβάλ:

School Cinema

Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες του 22ου Φεστιβάλ Ολυμπίας 

 Δηλώσεις συμμετοχής έως 25 Νοεμβρίου

στο τηλέφωνο2621026890 και email: olympiaiff@gmail.com

 

a) Εργαστήρια για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Πατρών

a1) Τα κινηματογραφικά εφέ

Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος

Πύργος, 05/12, 12:00-14:00, Πανεπιστήμιο Πατρών (για φοιτητές)

Οι Γιώργος και Ρούλης Αλαχούζος είναι Έλληνες καλλιτέχνες ειδικών εφέ και make up aritsts. Έχουν εργαστεί σε μια πλειάδα εγχειρημάτων, μεταξύ των οποίων τα: Ανατομία ενός εγκλήματος, Το Νησί, Χάρι Πότερ, Έτερος Εγώ, Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004.

  

A2) Το σινεμά στα χέρια σου

Κώστας Μυλωνάς

(Μια συνέργεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας με την ΕΡΤ)

Πύργος, 04/12, 10:00-14:00, Πανεπιστήμιο Πατρών (για φοιτητές) – Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν στην διάθεσή τους smartphone.

Εργαστήριο για τις εφαρμογές του κινητού τηλεφώνου στην εκπαίδευση.

O Συνδυασμός της εικόνας με τον ήχο (βίντεο) είναι ο πιο φυσικός τρόπος να αφηγηθεί κάποιος μια ιστορία και ο πιο αποτελεσματικός για να την επικοινωνήσει. Μέσω της τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, tablets, υπολογιστές) όλοι πλέον έχουν πρόσβαση για να παρακολουθούν αλλά και να δημιουργούν βίντεο. Αυτή η δυνατότητα που μας προσφέρεται, είναι και μια αφορμή για να μάθουμε βασικές αρχές της γλώσσας του κινηματογράφου, ώστε να μπορούμε να αφηγηθούμε τις ιστορίες μας με τον καλύτερο τρόπο μέσω των βίντεο. Στο εργαστήριο αυτό, ασχολούμαστε με την χρήση του κινητού ή ταμπλέτας ως εργαλείο για το σινεμά, και ποιες μπορεί να είναι οι εφαρμογές του στην εκπαίδευση.

Οι θεματικές που θ’ ασχοληθούμε θα είναι:

– Πως αξιοποιούμε τη σημερινή τεχνολογία των έξυπνων τηλεφώνων και άλλων συσκευών δημιουργικά.
– Βασικές αρχές σκηνοθεσίας
– Παραγωγή
– Τεχνικές εικόνας και ήχου.
– Εφαρμογές για editing.
– Τεχνικές σεναρίου

 

β) Εβδομαδιαία  Εργαστήρια

 β1) Εργαστήρια κινηματογραφικής παιδείας

Ιφιγένεια Καλαντζή, Φρόσω Σαρλή, Λίνα Γιαννοπούλου, Σοφία Γιαγκμογλίδου, Λίζα Θεμελή, Λάζαρος Ασμής, Γκόλφυ Γαβριλιάδη, Κατερίνα Γείτονα, Σοφία Μάλεση

Κριτική Επιτροπή Ελληνικού Τμήματος Camera Zizanio

Πύργος, 29/11 19:00-21:00, 30/11-01/12 10:30-13:30 και 17:30-19:30 και 02/12 11:00-13:30, Συνεδριακό Κέντρο

Κριτική Επιτροπή Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Τμήματος Camera Zizanio

Πύργος, 02-06/12 11:00-14:00, Συνεδριακό Κέντρο

 

β2) Mythos Project

Γενικός συντονισμός: Κώστας Βάντζος. Συντονισμός ομάδων: Εκπαιδευτικοί από την Ολλανδία  (NFFS) και την Αυστρία

Πύργος, 02-06/12, 15:00-18:00, Πανεπιστήμιο Πατρών Θ-5

Γενικός συντονισμός: Κώστας Βάντζος. Συντονισμός ομάδων: Εκπαιδευτικοί από την Ολλανδία  (NFFS) και την Αυστρία

Ένα πρόγραμμα με φανατικούς φίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα  παιδιά που παίρνουν μέρος στο Φεστιβάλ Ολυμπίας και στην Camera Zizanio, συγκροτούν πολυεθνικές ομάδες, συζητούν, ανταλλάσσουν απόψεις και με όπλα τις κάμερες και τους υπολογιστές, φτιάχνουν σενάρια και γυρίζουν ταινίες. Κάθε φορά πάνω σε ένα διαφορετικό θέμα, οπωσδήποτε ανθρωποκεντρικό, αφού στο κέντρο του βρίσκεται ο νέος απέναντι στο σημερινό κόσμο. Μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί δεκάδες ταινίες μιας εξαιρετικής δυναμικής.

 

γ) Σεμινάρια για ενήλικες

γ1) Η κρυφή γοητεία του σκηνικού

Αντώνης Χαλκιάς

Πύργος, 03/12, 15:00-18:00, Συνεδριακό – κεντρική αίθουσα

Η κρυφή γοητεία της σκηνογραφίας είναι η συνεχής αναζήτηση γνώσης και συγκέντρωση πληροφοριών για την απαιτούμενη σύνθεση, την αρχιτεκτονική των χώρων και την τεχνικής της κατασκευής τους ώστε να γίνουν ο ικανός τόπος δράσης του κινηματογραφικού συνεργείου. Η προσέγγιση του κειμένου, είναι ο πρωταρχικός χώρος απ’ τον οποίο θα γίνει η άντληση εικόνων της ταινίας, αλλά για τον σκηνογράφο είναι μόνο το πρώτο επίπεδο ανάγνωσης. Η πλαστική των χώρων, το φως που τα διαπερνά, το χρώμα και η υφή, συμβάλλουν στη δραματουργία της εικόνας. Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας, η ουσιαστική συνεργασία με τον σκηνοθέτη και τον διευθυντή φωτογραφίας καθορίζει την εικαστική της ταινίας. Όλες οι λεπτομέρειες αναζητούνται και σχεδιάζονται πριν από την έναρξη των γυρισμάτων, γιατί εκεί ακριβώς κρύβεται και το βάθος της έρευνας που έχει κατορθωθεί να γίνει κοινός τόπος. Αυτή η περιπλάνηση και η δράση, οι συνομιλίες και οι συνεργασίες με όλους τους συντελεστές της παραγωγής κάνει την δημιουργία του σκηνογράφου μια φανερή απόλαυση για εκείνον και δημιουργεί έναν δεσμό εξάρτησης με τον σκηνοθέτη και την καλλιτεχνική ομάδα!

Το φεστιβάλ χρειάζεται την συμμετοχή μας …..