prytaneia

Το Πανεπιστήμιο Πατρών ιδρύθηκε το 1964 και η δημιουργία του συνετέλεσε και εξακολουθεί να συντελεί στην αποκέντρωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, στην καινοτόμα δραστηριότητα σε γνωστικό και σε ερευνητικό επίπεδο και στην πνευματική, επιστημονική, πολιτιστική και οικονομική άνθηση της πόλης. Το 2013, στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το 2019 στο Πανεπιστήμιο Πατρών εντάχθηκε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Ελλάδας (ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας), σύμφωνα με το Ν.4610/2019, ΦΕΚ 70/7,5,2019 (Α’70).

     Η Πανεπιστημιούπολη του Ρίου, βρίσκεται περίπου 8χμ. βορειοανατολικά της πόλης των Πατρών. Η τοποθεσία της επιτρέπει την επαφή με έναν πλούσιο φυσικό περίγυρο και προσφέρει μία μαγευτική θέα στον Πατραϊκό Κόλπο. Η γεωγραφική της θέση είναι πρόσφορη για την επικοινωνία τόσο με την ιστορική και δραστήρια πόλη της Πάτρας, χάρη και στα πυκνά δρομολόγια αστικής συγκοινωνίας και στις διαδρομές με τρένο, όσο και με τη δυναμικά αναπτυσσόμενη κωμόπολη του Ρίου. Συγχρόνως, η Πανεπιστημιούπολη εκτείνεται σε μία περιοχή με αξιοσημείωτη χλωρίδα και πανίδα, στοιχείο που εξασφαλίζει τη δυνατότητα επαφής με το φυσικό περιβάλλον και συνθήκες ηρεμίας για απερίσπαστη σπουδή και εργασία. Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών στεγάζονται και στις πόλεις του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, του Αιγίου, του Πύργου και της Αμαλιάδας. Τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο το φάσμα των επιστημών: θετικών, μηχανικών, επιστημών υγείας, θεωρητικών και γεωπονικών επιστημών.

     Το Πανεπιστήμιο Πατρών κατατάσσεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα ελληνικά πανεπιστήμια από άποψη φοιτητικού δυναμικού, διδακτικού, διοικητικού και λοιπού προσωπικού, αριθμού τμημάτων και απονεμομένων τίτλων σπουδών. Επιπλέον, έχει καταξιωθεί στη διεθνή κοινότητα για την πρωτοποριακή έρευνα που διεξάγει τόσο σε τομείς των θετικών επιστημών όπως είναι το Περιβάλλον, η Υγεία, η Βιοτεχνολογία, η Μηχανική, η Ηλεκτρονική, η Γεωπονία, η Πληροφορική και οι Βασικές Επιστήμες, όσο και σε τομείς των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών όπως είναι η Διαλεκτολογία, η Φιλοσοφία, οι Παιδαγωγικές Επιστήμες και οι Γεωπονικές Επιστήμες. Τέλος, ένας αριθμός τμημάτων, εργαστηρίων και κλινικών έχουν αναγνωριστεί από διεθνείς επιτροπές ως Κέντρα Αριστείας.