Πολιτισμική θεωρία και μουσειακές σπουδές (MUS_100)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/φοιτήτριες στον τομέα της πολιτισμικής θεωρίας. Θα παρουσιάσει τις αρχές και μεθόδους των Πολιτισμικών Σπουδών και θα εξοικειώσει τους φοιτητές με την υπάρχουσα θεωρητική συζήτηση στο χώρο της Μουσειολογίας μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα από τον Ελληνικό και διεθνή χώρο.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: (α) έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες της Πολιτισμικής Θεωρίας, (β) έχει κατανοήσει τις αρχές και μεθόδους των Πολιτισμικών Σπουδών, (γ) έχει εξοικειωθεί με την υπάρχουσα θεωρητική συζήτηση στο χώρο της Μουσειολογίας και (δ) να έχει αντιληφθεί βασικά χαρακτηριστικά της σχέσης της Πολιτισμικής Θεωρίας με τη Μουσειολογία.
Περιεχόμενο
– Εισαγωγή στην πολιτισμική θεωρία
– Βασικές έννοιες και τάσεις
– Ιστορία της εξέλιξης της έννοιας του πολιτισμού
– Πολιτισμικές Σπουδές: μέθοδοι και αρχές
– Σύγχρονα ζητήματα στο χώρο των Μουσείων
Βασική βιβλιογραφία
Smith, P. (2006). Πολιτισμική θεωρία. Μία εισαγωγή. Εκδόσεις Κριτική.
McDonald, S. (Επιμ.) (2012). Μουσείο και Μουσειακές Σπουδές. Πολιτιστικός Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Βερνίκος, Ν. & Δασκαλοπούλου, Σ. (2002). Πολυπολιτισμικότητα: Οι διαστάσεις της πολιτισμικής ταυτότητας. Εκδόσεις Κριτική.
Πούλιος, Ι. κ.ά. (Επιμ.) (2015). Πολιτισμική διαχείριση, τοπική κοινωνία και βιώσιμη ανάπτυξη. [ηλεκτρονικό βιβλίο]. Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
Αξιολόγηση
– Τελική γραπτή εξέταση
Ιστορία, τυπολογίες και λειτουργίες των μουσείων (MUS_101)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα έχει στόχο να εισαγάγει τους φοιτητές στην «επιστήμη των μουσείων» και στα διαφορετικά γνωστικά πεδία που εμπλέκονται στη μελέτη τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη θεωρητική κατανόηση μέσω της ανάλυσης πραγματικών περιπτώσεων μουσείων που εικονογραφούν τα διαφορετικά είδη σύγχρονων μουσείων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση να: (α) έχει αποδεδειγμένη γνώση της καταγωγής και της ιστορικής εξέλιξης του μουσείου ως θεσμού καθώς και του πεδίου της σύγχρονης μουσειακής πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών, ηθικών, πολιτικών, οικονομικών πλαισίων, καθώς και του πλαισίου της πιστοποίησης, μέσα στα οποία λειτουργούν σήμερα τα μουσεία, πρωτίστως στην Ελλάδα αλλά και σε διεθνή περιβάλλοντα, (β) έχει την ικανότητα να αναφέρεται στους κυριότερους σταθμούς της ιστορικής εξέλιξης των μουσείων στην Ελλάδα και διεθνώς, (γ) έχει καλή γνώση των βασικών χαρακτηριστικών των μουσείων καθώς και των διαφορετικών τύπων μουσείων που συναντούμε σήμερα και του χαρακτήρα τους, (δ) συζητά και διατυπώνει κρίσεις σχετικά με την έννοια και τις λειτουργίες του μουσείου, (ε) κατανοεί τους ιστορικούς και μεταβαλλόμενους ρόλους του μουσείου και διακρίνει τα χαρακτηριστικά διαφορετικών κατηγοριών κοινού, (στ) είναι σε θέση να αναγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των μουσείων στην Ελλάδα, (ζ) γνωρίζει την έννοια του μουσειακού επαγγέλματος και είναι σε θέση να διακρίνει τις διαφορετικές ειδικότητες που εμπλέκονται, όπως μέσω της ανάλυσης συγκεκριμένων περιπτώσεων μουσείων, (η) έχει την ικανότητα να αντλεί, να επιλέγει και να αξιολογεί κριτικά την πληροφορία από διαφορετικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων των βιβλιοθηκών και του διαδικτύου, σχετικά με διαφορετικά γνωστικά πεδία και κοινωνικούς και πολιτικούς παράγοντες που συνδέονται με τη σύγχρονη μουσειακή πολιτική και πρακτική, και (θ) αναπτύξει ικανότητα αυτόνομης σκέψης και παράλληλα ομαδικής εργασίας, μέσω του συνδυασμού διαφορετικών διδακτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στο μάθημα.
Περιεχόμενο
Το μάθημα αποτελεί εισαγωγή στην ιστορία των μουσείων, τις τυπολογίες και τις λειτουργίες τους και παρέχει βασική γνώση σύγχρονων θεωρητικών και πρακτικών ζητημάτων στην «επιστήμη των μουσείων» και στα διαφορετικά γνωστικά πεδία που εμπλέκονται στη μελέτη των μουσείων, όπως αποτυπώνονται στην ελληνική και διεθνή έρευνα και εμπειρία. Εξετάζει την καταγωγή των μουσείων και προτείνει μια ιστορική αναδρομή, από τις συλλογές-υπόβαθρο έρευνας του Μουσείου της Αλεξάνδρειας μέχρι το σύγχρονο μουσείο, χώρο παιδείας αλλά και ψυχαγωγίας. Παρουσιάζει διαφορετικούς τύπους μουσείων και τις ιδιαιτερότητές τους· αναλύει τις βασικές λειτουργίες του σύγχρονου μουσείου, τον πολυδιάστατο ρόλο του στην κοινωνία και την ανάπτυξή της· εξετάζει τις διαφορετικές ομάδες κοινού του, αλλά και την έννοια του μουσειακού επαγγέλματος· διερευνά το σύνθετο πεδίο της Μουσειολογίας και τα διαφορετικά γνωστικά πεδία που εμπλέκονται στη μελέτη του μουσείου και των λειτουργιών του· παρουσιάζει βασικά ζητήματα διοίκησης και πιστοποίησης μουσείων, δίνοντας έμφαση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας τους στην Ελλάδα· εξοικειώνει τους φοιτητές με τις βασικές έννοιες της σύγχρονης Μουσειολογίας. Τα παραπάνω ζητήματα προσεγγίζονται όχι μόνο θεωρητικά αλλά και στην πράξη όπως αυτά αποκρυσταλλώνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις μουσείων οι οποίες αναλύονται διεξοδικά κατά την διάρκεια των μαθημάτων.
Βασική βιβλιογραφία
Οικονόμου, Μ. (2003). Μουσείο: Αποθήκη ή ζωντανός οργανισμός; Εκδόσεις Κριτική.
McDonald, S. (Επιμ.) (2012). Μουσείο και Μουσειακές Σπουδές. Πολιτιστικό ‘Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Desvallées, A. & Mairesse, F. (Επιμ.) (2014). Βασικές Έννοιες της Μουσειολογίας, Ελληνική Μετάφραση, Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
Μπούνια, Α. & Γκαζή, Α. (Επιμ) 2012. Εθνικά Μουσεία στη Νότια Ευρώπη. Ιστορία και Προοπτικές. Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Εκπαιδευτικές επισκέψεις,
– Μικρές ατομικές (ή/και ομαδικές) εργασίες εξάσκησης
– Συζητήσεις άρθρων
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει: συγκριτική αξιολόγηση – ερωτήσεις ανάπτυξης δοκιμίων – ερωτήσεις σύντομης απάντησης (100%).
– Συνεκτιμάται η συμμετοχή στις ατομικές/ομαδικές ασκήσεις εξάσκησης
Εισαγωγή στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας (MUS_102)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα στοχεύει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές θεμελιώδεις αρχές της Επιστήμης της Πληροφορικής, να αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση ενός υπολογιστικού συστήματος και των βασικών εφαρμογών που αφορούν στην επεξεργασία και στη μετάδοση δεδομένων και να εξοικειωθούν με τις Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση να: Περιγράφει βασικές έννοιες της Πληροφορικής, αναγνωρίζει τη σημασία της χρήσης των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική διαδικασία, προσεγγίζει κριτικά σύγχρονα ζητήματα των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών, διασυνδεει το περιεχόμενο των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών με άλλες επιστήμες, επιλέγει κατάλληλα θεωρητικά σχήματα για την ερμηνεία φαινομένων στο χώρο της Εκπαίδευσης, συναρτά τα φαινόμενα και τις εξελίξεις στο χώρο των ΤΠΕ με τις ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.
Περιεχόμενο
– Ο υπολογιστής ως σύστημα: βασικές έννοιες της πληροφορικής (δεδομένα και πληροφορία, αναπαράσταση και επεξεργασία δεδομένων), περιγραφή της αρχιτεκτονικής του υπολογιστή (υλικό, δομή και λειτουργία ενός υπολογιστή, περιφερειακές συσκευές, είδη και κατηγορίες λογισμικού). Νέες τεχνολογίες όπως ταμπλέτες, επιπαλάμιοι υπολογιστές κ.α.
– Ο υπολογιστής ως εργαλείο: κύριες έννοιες και λειτουργίες βασικών εφαρμογών (λειτουργικό σύστημα, γλώσσες προγραμματισμού, εφαρμογές γραφείου, εφαρμογές επικοινωνίας κ.α.).
– Ο υπολογιστής στην κοινωνία: επισκόπηση και κριτική αξιολόγηση των εφαρμογών πληροφορικής στο σύγχρονο κόσμο, με αναφορές σε τεχνολογίες υπερμέσων και πολυμέσων και στον Κυβερνοχώρο. Διερεύνηση της τρέχουσας πρακτικής εισαγωγής των ΤΠΕ στην Εκπαίδευση. Εισαγωγή στην Επικοινωνία Ανθρώπου Υπολογιστή. Ζητήματα ασφάλειας, πνευματικών δικαιωμάτων και ιδιωτικότητας.
Βασική βιβλιογραφία
Beekman, Β. & Beekman, G. (2015). Εισαγωγή στη Πληροφορική. Εκδόσεις Γκιούρδας.
Evans A., Martin, K. & Poatsy, M.A. (2014). Εισαγωγή στην Πληροφορική (Pearson). Εκδόσεις Κριτική.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Εργαστηριακή διδασκαλία
– Εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων με χρήση διαδεδομένων εφαρμογών
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
– Προαιρετική εργασία (έως και 10% επιπλέον στην τελική βαθμολογία)
Εισαγωγή στην Ιστορία του αρχαίου ελληνικού κόσμου (MUS_103)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η εισαγωγή των φοιτητών/φοιτητριών σε θέματα της πρώιμης ιστορίας της αρχαιότητας. Εξοικειώνει τους φοιτητές/φοιτήτριες με θέματα της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας, καθώς επίσης με ζητήματα θεσμών και με θρησκευτικά και πολιτιστικά φαινόμενα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής/τρια θα: (α) έχει κατανοήσει τα βασικά ιστορικά γεγονότα και τα σύνθετα φαινόμενα της συγκεκριμένης ιστορικής περιόδου, (β) εντοπίζει και αναλύει τις αλλαγές-εξελίξεις της αρχαϊκής και της κλασικής περιόδου σε επίπεδο πολιτειακό, κοινωνικό, οικονομικό και θρησκευτικό, (γ) μπορεί να τοποθετεί τις εξελίξεις αυτές στο ιστορικό τους πλαίσιο και να τις ερμηνεύει και (δ) έχει γνώση των βασικών πρωτογενών πηγών της ιστορικής περιόδου και των μεθόδων με τις οποίες τις προσεγγίζουμε.
Περιεχόμενο
– Η εμφάνιση της πόλεως ως μορφής πολιτειακής οργάνωσης
– Ο κόσμος των ομηρικών επών
– Ο αποικισμός
– Το φαινόμενο της τυραννίας
– Η Αθήνα και η Σπάρτη: η πολιτική τους οργάνωση
– Η επέκταση του βασιλείου των Λυδών και εν συνεχεία των Αχαιμενιδών και οι συνέπειες για τον αρχαϊκό κόσμο
– Τα Μηδικά
– Η Πεντηκονταετία
– Η Αθηναϊκή Ηγεμονία
– Ο Πελοποννησιακός πόλεμος, η ηγεμονία της Σπάρτης και στη συνέχεια των Θηβών και ο ρόλος του Φιλίππου Β’ της Μακεδονίας
Βασική βιβλιογραφία
Lefevre, F. (2016). Η Ιστορία του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Εκδόσεις Καρδαμίτσα.
Mosse, C. & Schnapp-Gurbeilllon, A. (2010). Επίτομη ιστορία της αρχαίας Ελλάδας. Εκδόσεις Παπαδήμας.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διάλεξη
– Χρήση οπτικοακουστικών μέσων
Αξιολόγηση
– Τελική γραπτή εξέταση
Εισαγωγή στην Ιστορία της Τέχνης (MUS_104)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αυτό δίδει την ευκαιρία στις/στους φοιτήτριες/-ές να γνωρίσουν βασικές έννοιες του πεδίου της Ιστορίας της Τέχνης και ιδιαίτερα της ιστορίας των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική), να αναγνωρίζουν τη φύση, τα χαρακτηριστικά και καλλιτέχνες εικαστικών ρευμάτων κυρίως της ευρωπαϊκής και ελληνικής παράδοσης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και να αντιλαμβάνονται την ιστορικότητα του αισθητικού ιδεώδους.
Περιεχόμενο
Τέχνη και αισθητική, βασικές έννοιες της ιστορίας της τέχνης, η τέχνη στην προϊστορία (η περίπτωση του σπηλαίου Lascaux), αρχαιοελληνική τέχνη, βυζαντινή τέχνη, από την αναγέννηση ως το ροκοκό, ιμπρεσιονισμός και μετα-ιμπρεσιονισμός, η μοντέρνα τέχνη, η σχολή του Μονάχου, σύγχρονη ελληνική τέχνη.
Βασική βιβλιογραφία
Jason, H.W. & Jason A.F. (2011). Ιστορία της Τέχνης. Η δυτική παράδοση. Εκδόσεις Ίων.
ΙΤΥ (2002). Η Ζωγραφική από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Παγκόσμια και ελληνική ζωγραφική. Μικρόκοσμοι Αβακίου.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση
– Ατομική ή ομαδική εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών (προαιρετικά)
Εισαγωγή στις φυσικές Επιστήμες Ι (MUS_105)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα δίδει την ευκαιρία στις/στους φοιτήτριες/-τές να εξοικειωθούν με αντικείμενα, γεγονότα, φαινόμενα, έννοιες, μεθόδους καθώς και το πολιτισμικό περιεχόμενο των φυσικών επιστημών. Η εξοικείωση των φοιτητριών/-ών με αυτά τα θέματα θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν στοιχεία επιστημονικής καλλιέργειας τα οποία είναι απαραίτητα στην εκλαΐκευση και τη δημόσια κατανόηση των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας.
Περιεχόμενο
Οι ευρείες θεματικές ενότητες που προσεγγίζονται στο μάθημα αυτό είναι οι εξής: (α) Τι είναι αυτό που το λέμε επιστήμη, (β) Ιδιότητες της ύλης: στερεά, υγρά, αέρια, (γ) Θερμικά φαινόμενα. (δ) Επιστήμη και Τεχνολογία Δεν πρόκειται για μια προσέγγιση των φυσικών επιστημών η οποία βασίζεται σε παραδοσιακούς τομείς όπως η Μηχανική, Θερμότητα κλπ, αλλά δομείται στη βάση ευρέων και, ενίοτε, δια-κλαδικών θεματικών ενοτήτων οι οποίες αφ’ ενός συσχετίζονται με ποιοτικά εννοιολογικά πλαίσια και βασικές αρχές της φύσης των φυσικών επιστημών και αφ’ ετέρου παρουσιάζουν κοινωνικό ενδιαφέρον.
Βασική βιβλιογραφία
Hewitt, P. (2004). Οι έννοιες της φυσικής. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Κουμαράς, Π. (2015). Μονοπάτια της σκέψης στον κόσμο της Φυσικής. Εκδόσεις Gutenberg.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις της/του διδάσκουσας/-ντος
– Επισκέψεις σε χώρους διάδοσης των φυσικών επιστημών
Αξιολόγηση
– Τελικές γραπτές εξετάσεις.
– Εκπόνηση μικρής ερευνητικής εργασίας [Προαιρετικά]
Εισαγωγή στην πολιτιστική κληρονομιά (MUS_200)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα εισάγει τους φοιτητές/φοιτήτριες στην έννοια της πολιτιστικής κληρονομιάς και στον κλάδo της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς: τις συνθήκες και πλαίσιο ανάπτυξης του επιστημονικού κλάδου από παγκόσμια, ευρωπαϊκή και εθνική σκοπιά, τους βασικούς φορείς διαχείρισης και τη διεθνή και εθνική νομοθεσία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, παρουσιάζει τις βασικές ιδέες και εργαλεία που έχει δανειστεί η διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς από τον χώρο της Οικονομίας, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: (α) έχει κατανοήσει τις αρχές και μεθόδους της διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς, (β) έχει κατανοήσει τη σημασία και συμβολή της νομοθεσίας στην αποτελεσματική διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, (γ) να έχει γνώση των βασικών μεθόδων και ιδεών που έχει δανειστεί ο κλάδος από τους τομείς της Οικονομίας και του Μάρκετινγκ και (δ) να έχει κατανοήσει τα βασικά ζητήματα προστασίας και προαγωγής της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Περιεχόμενο
– Ιστορική Ανασκόπηση του πεδίου Διαχείρισης Πολιτιστικής Κληρονομιάς
– Η προστασία του παρελθόντος και η σημασία του
– Ορισμοί και κατηγορίες πολιτιστικής κληρονομιάς
– Εθνικοί και διεθνείς φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς
– Ελληνικά και Διεθνή θεσμικά πλαίσια για την προστασία των πολιτιστικών αγαθών
– Εργαλεία και ιδέες από το πεδίο της Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας
– Ζητήματα συντήρησης, παρουσίασης και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς
Βασική βιβλιογραφία
Λάββας, Γ. (2010). Ζητήματα πολιτιστικής διαχείρισης. Εκδόσεις Μέλισσα.
Βουδούρη, Δ. (2003). Κράτος και μουσεία. Εκδόσεις Σάκκουλα.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Χρήση οπτικοακουστικών μέσων
– Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση (100%)
– Συγγραφή και παρουσίαση ατομικής εργασίας (προαιρετική) (+20%).
Αρχιτεκτονική μουσείων (MUS_201)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα έχει στόχο να παρέχει στους φοιτητές θεωρητική και πρακτική γνώση και δεξιότητες σε βασικές περιοχές της αρχιτεκτονικής των μουσείων.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής /τρια θα είναι σε θέση να: (α) έχει γνώση της εξέλιξης των ιδεών σχετικά με την αρχιτεκτονική των μουσείων, σε συνδυασμό με τη χωρική οργάνωση και τις εκθεσιακές πρακτικές, σε διαφορετικά ιστορικά πλαίσια, στην Ελλάδα και διεθνώς, ώστε να αναπτύξει κριτική κατανόηση της σύγχρονης μουσειακής θεωρίας και πρακτικής, (β) επιδεικνύει θεωρητική κατανόηση του τρόπου που η ιστορία των μουσειακών κτηρίων συνδέεται με την εξέλιξη της έννοιας του μουσείου και των μουσειολογικών αντιλήψεων, (γ) έχει πρακτική κατανόηση του τρόπου που το μουσειακό κτήριο υπηρετεί το εύρος των μουσειακών λειτουργιών και ρόλων, (δ) περιγράφει και αναλύει πώς ο τρόπος που σχεδιάζουμε και οργανώνουμε μουσεία επηρεάζει την εμπειρία του επισκέπτη και τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το μουσείο και τις συλλογές του, (ε) συνεργαστεί με τους συμφοιτητές του/της για να αναλύσει κριτικά μια πραγματική μελέτη περίπτωσης και να προτείνει εναλλακτικές λύσεις σχετικά με ζητήματα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, (στ) χρησιμοποιεί τη μεθοδολογία της συγκριτικής προσέγγισης σε πραγματικές περιπτώσεις μουσείων για να ερμηνεύσει πώς τα μουσεία επικοινωνούν μέσω της αρχιτεκτονικής, του χωρικού σχεδιασμού και της έκθεσης των συλλογών, και (ζ) αναπτύξει ικανότητα αυτόνομης σκέψης και παράλληλα ομαδικής εργασίας, μέσω του συνδυασμού διαφορετικών διδακτικών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στο μάθημα.
Περιεχόμενο
Το μάθημα εξετάζει την αρχιτεκτονική των μουσείων με στόχο, αφενός, να παρουσιάσει την εξέλιξη του μουσείου ως κτηρίου και, αφετέρου, μέσα από αυτή, να εισαγάγει τους φοιτητές στην έννοια του μουσείου, την ιστορία του, τις λειτουργίες και τους ρόλους του.
Παρουσιάζει την ιστορία των μουσειακών κτηρίων – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν κατασκευάστηκαν αρχικά για τη συγκεκριμένη λειτουργία – στην Ελλάδα και διεθνώς, και δείχνει πώς συνδέονται με τη μεταβαλλόμενη κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ανάπτυξη μιας κοινωνίας καθώς και με την εξέλιξη των μουσειολογικών αντιλήψεων. Δίνει έμφαση στη σύγχρονη πραγματικότητα και εξετάζει πώς η αρχιτεκτονική των μουσείων εκφράζει την ιδέα του μουσείου που αναπτύσσει στενή και σύνθετη σχέση με ανθρώπους, τόπους, πόλεις και περιοχές / περιφέρειες σε διαδικασίες αναπαράστασης πολιτισμών και ταυτοτήτων. Επίσης, εξηγεί πώς ο σχεδιασμός ενός μουσειακού κτηρίου μπορεί να υπηρετεί τις μουσειακές λειτουργίες, να συμβάλλει στην κατασκευή νοημάτων και παράλληλα να λειτουργεί ως κοινωνικός χώρος. Τέλος, εστιάζει την προσοχή και αναλύει πώς η εξωτερική μορφή του μουσείου και η οργάνωση των χώρων του, σε συνδυασμό με την έκθεση και τον εκθεσιακό σχεδιασμό, διαμορφώνουν την εμπειρία των επισκεπτών και τους τρόπους που αντιλαμβάνονται το μουσείο και τις συλλογές του.
Βασική βιβλιογραφία
Τζώρτζη, Κ. (2013). Ο χώρος στο μουσείο: η αρχιτεκτονική συναντά τη Μουσειολογία. Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Μάντζιου, Ε. (2015). Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δημόσιου συγκροτήματος. Το αστικό μουσείο. [ηλεκτρονικό βιβλίο]. Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών.
Desvallées, A. & Mairesse, F. (Επιμ.) (2014). Βασικές Έννοιες της Μουσειολογίας. Ελληνική Μετάφραση, Ελληνικό Τμήμα του ICOM.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Εκπαιδευτικές επισκέψεις,
– Μικρές ατομικές (ή/και ομαδικές) εργασίες εξάσκησης
– Συζητήσεις άρθρων
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση που περιλαμβάνει: συγκριτική αξιολόγηση – Ερωτήσεις ανάπτυξης δοκιμίων – Ερωτήσεις σύντομης απάντησης (100%).
– Συνεκτιμάται η συμμετοχή στις ατομικές/ομαδικές ασκήσεις εξάσκησης
Εισαγωγή στην Επιστήμη του Ιστού (MUS_202)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι να εισάγει τους φοιτητές στην προβληματική του πεδίου της Επιστήμης του Ιστού, με έμφαση στην εκπαιδευτική του διάσταση. Επιπλέον στόχος είναι να αποκτήσουν οι φοιτητές τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τις αρχές, τις δυνατότητες και τις υπηρεσίες του Διαδικτύου, να αναπτύξουν τις αναγκαίες δεξιότητες αξιοποίησής του ώστε να είναι σε θέση να τις αξιοποιούν αποτελεσματικά και αποδοτικά τόσο κατά τη διάρκεια των σπουδών τους όσο και στη μετέπειτα επαγγελματική τους δραστηριότητα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο φοιτητής / τρια θα είναι σε θέση να: Περιγράφει βασικές έννοιες του Διαδικτύου και των εφαρμογών του, αναγνωρίζει τη σημασία της χρήσης του Διαδικτύου στην Εκπαιδευτική διαδικασία, προσεγγίζει κριτικά σύγχρονα ζητήματα του Παγκόσμιου Ιστού, διασυνδέει ζητήματα χρήσης του Διαδικτύου με άλλες επιστήμες, επιλέγει κατάλληλα θεωρητικά σχήματα για την ερμηνεία φαινομένων στο χώρο του Διαδικτύου και συναρτά τα φαινόμενα και τις εξελίξεις στο χώρο του Διαδικτύου με τις ευρύτερες κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες.
Περιεχόμενο
– Τεχνολογία Δικτύων: βασικές έννοιες των δικτύων, αναφορά στο τρέχον τεχνολογικό επίπεδο και περιγραφή της δομής του Διαδικτύου και στοιχειώδεις λειτουργίες.
– Υπηρεσίες Διαδικτύου: παρουσίαση των βασικών σύγχρονων υπηρεσιών του Διαδικτύου: Παγκόσμιος Ιστός (WWW), μηχανές αναζήτησης, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (email), και μεταφορά αρχείων (ftp), ιστολόγιο, wiki, κοινωνικά δίκτυα.
– Παιδαγωγικές και διδακτικές διαστάσεις της χρήσης του Διαδικτύου: Διαδίκτυο και εκπαίδευση, Διαδίκτυο και μάθηση, συνεργατικά περιβάλλοντα μάθησης. Σχεδιασμός εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που διαμεσολαβούνται από διαδικτυακές εφαρμογές.
– Κοινωνικές επιπτώσεις της χρήσης του Διαδικτύου: Πνευματικά δικαιώματα, κοινωνικός μετασχηματισμός από την εξάπλωση του Διαδικτύου, ασφαλής χρήση του Διαδικτύου.
– Αρχές ανάπτυξης διαδικτυακού λογισμικού: εισαγωγή στις τεχνικές ανάπτυξης (Web authoring) και στη αξιολόγηση δικτυακών περιβαλλόντων. Βασικές αρχές χρηστοκεντρικού σχεδιασμού στο Διαδίκτυο.
Βασική βιβλιογραφία
Evans A., Martin, K. & Poatsy, M.A. (2014). Εισαγωγή στην Πληροφορική (Pearson). Εκδόσεις Κριτική.
Beekman, Β. & Beekman, G. (2015). Εισαγωγή στη Πληροφορική. Εκδόσεις Γκιούρδας.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Εργαστηριακή διδασκαλία
– Εκπόνηση εργαστηριακών ασκήσεων με χρήση διαδεδομένων εφαρμογών
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
– Προαιρετική εργασία (έως και 10% επιπλέον στην τελική βαθμολογία)
Εισαγωγή στη Νεοελληνική ιστορία (MUS_203)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η μελέτη των μεθόδων της ιστορίας και η ανάγνωση μέσω αυτών της νεοελληνικής ιστορίας. Τα πρώτα μαθήματα εισάγουν τους φοιτητές/φοιτήτριες στην επιστήμη της Ιστορίας και εστιάζουν στη μελέτη των μεθόδων της. Στα επόμενα μαθήματα παρουσιάζονται βασικοί σταθμοί της ελληνικής ιστορίας από την Οθωμανική κατάληψη, τη δημιουργία του Ελληνικού εθνικού κράτους ως και τις μέρες μας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στη μεθοδολογία εκπόνησης μελετών (εντοπισμός υλικού, επιλογή, ερμηνεία, ανάλυση).
Περιεχόμενο
– Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές
– Ιστορία ως Επιστήμη
– Ιστορία και Ιστοριογραφία
– Πηγές
– Βυζάντιο
– Οθωμανική Περίοδος
– Ελληνική Επανάσταση
– Περίοδος 1828-1864
– Από τον Βασιλιά Γεώργιο στον Βενιζέλο
– Εθνικά κινήματα και δημιουργία εθνικών κρατών
– Από τον Α’ στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
– Μικρασιατική Καταστροφή
– Εμφύλιος Πόλεμος
– Επισφαλής Δημοκρατία και Διδακτορία (1949-1974)
– 3η Ελληνική Δημοκρατία
Βασική βιβλιογραφία
Clogg, R. (2012). Σύντομη Ιστορία της Νεότερης Ελλάδας. Εκδόσεις Καρδαμίτσα.
Βερέμης, Θ. & Κολιόπουλος, Γ. (2006). Ελλάς, η σύγχρονη συνέχεια. Από το 1821 μέχρι σήμερα. Εκδόσεις Καστανιώτη.
Σβορώνος, Ν. Γ. (1994). Επισκόπηση της Νεοελληνικής Ιστορίας. Εκδόσεις Θεμέλιο.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Χρήση οπτικοακουστικών μέσων
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση
Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες Ι (MUS_204)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αυτό δίδει την ευκαιρία στις/στους φοιτήτριες/-ές να γνωρίσουν θεωρητικά και πρακτικά ζητήματα των εικαστικών τεχνών (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική) μέσα από αναλύσεις έργων τέχνης που ανήκουν σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια εικαστικά ρεύματα. Πιο συγκεκριμένα, με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος οι φοιτήτριες/-ές θα είναι σε θέση να γνωρίζουν στοιχεία δομής και μορφολογίας του έργου τέχνης, στοιχεία χρωματολογίας, τεχνικές ανάλυσης έργων τέχνης χρησιμοποιώντας ψηφιακές βάσεις εικαστικών έργων τέχνης καθώς και στοιχεία διάδοσης και διδακτικού μετασχηματισμού όλων αυτών των στοιχείων.
Περιεχόμενο
Είδη εικαστικών τεχνών, μορφολογικά στοιχεία εικαστικού έργου τέχνης, δομή και κρυφή γεωμετρία εικαστικών έργων τέχνης, στοιχεία χρωματολογίας, εκπαίδευση μέσα από τις εικαστικές τέχνες, στοιχεία διδακτικής των εικαστικών τεχνών.
Βασική βιβλιογραφία
Gombrich, E. H. 92004). Το Χρονικό της Τέχνης. Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.
ΙΤΥ (2002). Η Ζωγραφική από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Παγκόσμια και ελληνική ζωγραφική. Μικρόκοσμοι Αβακίου.
Αραπάκη, Ξ. (2013). Διδακτική των εικαστικών τεχνών. Εκδόσεις Ίων.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις
– Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
Αξιολόγηση
– Γραπτή τελική εξέταση
– Ατομική ή ομαδική εκπόνηση και παρουσίαση εργασιών (προαιρετικά)
Εισαγωγή στις Φυσικές Επιστήμες ΙΙ (MUS_205)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα δίδει την ευκαιρία στις/στους φοιτήτριες/-τές να εξοικειωθούν με αντικείμενα, γεγονότα, φαινόμενα, έννοιες, μεθόδους καθώς και το πολιτισμικό περιεχόμενο των φυσικών επιστημών. Η εξοικείωση των φοιτητριών/-ών με αυτά τα θέματα θα τους επιτρέψει να αποκτήσουν στοιχεία επιστημονικής καλλιέργειας τα οποία είναι απαραίτητα στην εκλαΐκευση και τη δημόσια κατανόηση των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας.
Περιεχόμενο
Οι ευρείες θεματικές ενότητες που προσεγγίζονται στο μάθημα αυτό είναι οι εξής: (α) Ήχοι και υπέρηχοι, (β) Φως και χρώμα, (γ) Η ενέργεια στο σπίτι και στην κοινωνία. Δεν πρόκειται για μια προσέγγιση των φυσικών επιστημών η οποία βασίζεται σε παραδοσιακούς τομείς όπως η Μηχανική, Θερμότητα κλπ, αλλά δομείται στη βάση ευρέων και, ενίοτε, δια-κλαδικών θεματικών ενοτήτων οι οποίες αφ’ ενός συσχετίζονται με ποιοτικά εννοιολογικά πλαίσια και βασικές αρχές της φύσης των φυσικών επιστημών και αφ’ ετέρου παρουσιάζουν κοινωνικό ενδιαφέρον.
Βασική βιβλιογραφία
Κολιόπουλος, Δ. (2014). Ενέργεια στην εκπαίδευση. Εκδόσεις Ίων.
Hewitt, P. (2004). Οι έννοιες της φυσικής. Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.
Μέθοδοι διδασκαλίας
– Διαλέξεις της/του διδάσκουσας/-ντος
– Επισκέψεις σε χώρους διάδοσης των φυσικών επιστημών
Αξιολόγηση
– Τελικές γραπτές εξετάσεις.
– Εκπόνηση μικρής ερευνητικής εργασίας [Προαιρετικά]
MUS_300 -Εισαγωγή στην Επιστήμη της Αρχαιολογίας (Υ)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αποσκοπεί στην εξοικείωση των φοιτητών με την τρέχουσα αρχαιολογική θεωρία και πράξη, ως συνολική θεώρηση της επιστήμης της Αρχαιολογίας. Σκιαγραφείται το θεωρητικό πλαίσιο και αναλύονται οι βασικές μέθοδοι και πρακτικές εντοπισμού, αποκάλυψης, χρονολόγησης κι μελέτης των αρχαιολογικών καταλοίπων και μάλιστα σε σχέση με τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Προσεγγίζεται η έννοια και η εφαρμογή της αρχαιολογικής δεοντολογίας, καθώς και η σημασία της αρχαιολογικής επιστήμης ως παρακαταθήκης για τη μελέτη του παρελθόντος σχετικά με το παρόν και το μέλλον του σύγχρονου κόσμου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τα βασικά χαρακτηριστικά της αρχαιολογικής έρευνας
(β) έχει κατανοήσει τη χρονολογική εξέλιξη των αρχαιολογικών καταλοίπων,
(γ) έχει εξοικειωθεί με τα εργαλεία, τις πρακτικές και τις μεθόδους της αρχαιολογικής έρευνας
Περιεχόμενο
-Ιστορικά δεδομένα από την εκτέλεση αρχαιολογικών έργων στην Ελλάδα
-Αρχές του αρχαιολογικού έργου
-Αρχαιολογική αυτεπιστασία: μεθοδολογία σχεδιασμού και εκτέλεσης αρχαιολογικών έργων
-Θετικές επιστήμες και αρχαιολογία
-Αρχαιολογικές μέθοδοι και εργαλεία(τυπολογία, στρωματογραφία, χρονολόγηση)
-Ο ρόλος της διεπιστημονικότητας στην κατανόηση του παρελθόντος (εθνοαρχαιολογία, πειραματική αρχαιολογία)
-Σύγχρονες πρακτικές οργάνωσης
-Ειδικά εργαλεία διαχείρισης του αρχαιολογικού έργου
-Μελέτες περίπτωσης από την αρχαιολογική έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό
Βασική βιβλιογραφία
Αλευρά-Κοκκόρου, Γ. (2011). Η Τέχνη της αρχαίας Ελλάδας. Αθήνα: Εκδόσεις Καρδαμίτσα
Johnson, M. (2018). Αρχαιολογική θεωρία. Μια εισαγωγή (μτφρ. Θ. Γιαννόπουλος). Κρήτη: Πανεπιστημιακές εκδόσεις Κρήτης
Στεφανάκης, Μ. (2012). Εισαγωγή στην κλασική αρχαιολογία. Αθήνα: Εκδόσεις Ιάμβλιχος
Τουλούμης, Κ. (1999). Πριν από την Ιστορία. Μια εισαγωγή στην προϊστορική αρχαιολογία. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
MUS_301-Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες ΙΙ (Υ)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αποτελεί φυσική συνέχεια του μαθήματος «Εισαγωγή στις Εικαστικές Τέχνες Ι» και, με εφαλτήριο την ειλημμένη γνώση (δομή και μορφολογία του έργου τέχνης, στοιχεία χρωματολογίας, θεωρητικές προσεγγίσεις, μοντέλα ανάλυσης κλπ) γίνεται σε βάθος ανάλυση σημαντικών έργων τέχνης με έμφαση στις περιόδους από την Αναγέννηση μέχρι και τον 20ο αιώνα. Πραγματοποιείται επισκόπηση των χαρακτηριστικών των ευρωπαϊκών καλλιτεχνικών ρευμάτων (15ος-20ος αιώνας), καθώς και της νεοελληνικής τέχνης και επιχειρείται εκ νέου η χρήση ψηφιακών βάσεων για την καλύτερη δυνατή κατανόηση της δυναμικής των εικαστικών έργων τέχνης. Έμφαση δίνεται σε γλυπτική και χαρακτική, σε συνδυασμό με τη ζωγραφική.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει εξοικειωθεί με τις τεχνικές και πρακτικές ανάλυσης των εικαστικών έργων τέχνης
(β) έχει εμβαθύνει στη χρήση των θεωρητικών προσεγγίσεων για την αξιολόγηση των εικαστικών έργων τέχνης
(γ) έχει κατανοήσει τη σημασία των εικαστικών τεχνών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε μουσείο και σχολείο
Περιεχόμενο
Καλλιτεχνικά ρεύματα: Αναγέννηση, Μπαρόκ, Ροκοκό, Νεοκλασσικισμός, Ρομαντισμός, ρεαλισμός, Ιμπρεσσιονισμός, Πρωτοπορίες 20ου αιώνα
Νεοελληνική Τέχνη: 18ος-20ος αιώνας
Εφαρμογή μοντέλων εικαστικής ανάλυσης έργων τέχνης
Μουσειοπαιδαγωγική και εικαστικές τέχνες
Βασική βιβλιογραφία
Ανδριόπουλος, Δ. (2002). Ιστορία της νεοελληνικής αισθητικής και της ιστορίας της τέχνης 1453-2000. Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδήμας
Gombrich, E. H. (2004). Το Χρονικό της Τέχνης. Αθήνα: Εκδόσεις ΜΙΕΤ
ΙΤΥ (2002). Η Ζωγραφική από τον 19ο στον 20ο αιώνα. Παγκόσμια και ελληνική ζωγραφική. Μικρόκοσμοι Αβακίου
Janson, H.-W. & Janson, A. (2011). Ιστορία της Τέχνης. Αθήνα: Εκδόσεις Ίων
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
MUS_302- Εισαγωγή στην Τεχνολογία και τη Μηχανική (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα στοχεύει στο να κατανοήσουν οι φοιτητές θεμελιώδεις αρχές του τομέα της τεχνολογίας και της μηχανικής. Οι φοιτητές μέσω του μαθήματος θα αναπτύξουν δεξιότητες στη χρήση τεχνολογικών εφαρμογών σε διάφορα πεδία και θα εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και την μηχανική. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος, ο φοιτητής θα είναι σε θέση να γνωρίζει τις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες βασίζεται η μηχανική και θα διαθέτει τις απαραίτητες βάσεις για την χρήση της τεχνολογίας στην επίλυση προβλημάτων. Θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει την σημασία της τεχνολογίας και της μηχανικής στον σύγχρονο κόσμο, να προσεγγίζει κριτικά σύγχρονα ζητήματα της τεχνολογίας και της μηχανικής, να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά τεχνολογικά μέσα, προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, λογισμικά προγράμματα και τεχνολογικές συσκευές σε διάφορα πεδία και τομείς.
Περιεχόμενο
– Εισαγωγή στην τεχνολογία : Η τεχνολογία στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία, ιστορική αναδρομή, νέες σύγχρονες τεχνολογίες, υπολογιστικές μηχανές, ηλεκτρονικοί Υπολογιστές, φορητές και κινητές συσκευές,
– Τεχνολογία Υπολογιστικών συστημάτων: Οι βασικές αρχές λειτουργίας των Η/Υ, εφαρμογές αυτοματισμού γραφείου, Λογισμικό Η/Υ, βάσεις δεδομένων, αναπαράσταση δεδομένων, Λειτουργικά Συστήματα, Επικοινωνία ανθρώπου Η/Υ, Τεχνική νοημοσύνη, ηλεκτρονική διακυβέρνηση
– Τεχνολογία και μηχανική: Η μηχανική στην καθημερινή ζωή και την κοινωνία, η επισκόπηση και κριτική αξιολόγηση των τεχνολογικών εφαρμογών και της μηχανικής στον σύγχρονο κόσμο, αναφορές σε τεχνολογίες κινητών συσκευών και πολυμεσικού περιεχομένου, Ζητήματα ασφάλειας, ιδιωτικότητας και προστασίας προσωπικών δεδομένων
Βασική βιβλιογραφία
Αριστομένης Μακρής «Εισαγωγή στη Σύγχρονη Τεχνολογία Ηλεκτρονικών Υπολογιστών» Εκδότης: Μπένου Ε. Κωδικός ISBN: 9603590886 εκ. Κωδ. Εύδοξος: 2547
Μέθοδοι διδασκαλίας
-διαλέξεις
-Εργαστηριακή διδασκαλία
-Εκπόνηση ασκήσεων με χρήση διαδεδομένων εφαρμογών
Αξιολόγηση
-Γραπτή τελική εξέταση με ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής
-Προαιρετική εργασία
MUS_303-Μουσειολογία και αρχαιολογικά μουσεία (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές/φοιτήτριες να αντιληφθούν τη διαχρονική εξέλιξη του αρχαιολογικού μουσείου ως πολιτιστικού θεσμού σε παραλληλία με την εξέλιξη του ελληνικού κράτους. Αναλύονται η φύση, ο χαρακτήρας, το όραμα, η λειτουργία και η φυσιογνωμία του ελληνικού αρχαιολογικού μουσείου, από τη γένεσή του ως παραδοσιακού θεσμού μέχρι και τη μετάλλαξή του σε επισκεπτοκεντρικό πυρήνα που, εκτός από την προστασία και τη διαφύλαξη των αρχαιοτήτων, μεριμνά για το κοινό του και εμπνέεται από τους σύγχρονους μουσειολογικούς προβληματισμούς. Παρουσιάζονται χαρακτηριστικές περιπτώσεις αρχαιολογικών μουσείων στην Ελλάδα σε σύγκριση με μουσεία του εξωτερικού, ώστε να αναδυθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του ελληνικού αρχαιολογικού μουσείου που συνδέεται, τουλάχιστον αρχικά, με την ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τα βασικά χαρακτηριστικά του ελληνικού αρχαιολογικού μουσείου,
(β) έχει κατανοήσει την εξέλιξη του αρχαιολογικού μουσείου από την παραδοσιακή του μορφή έως και τις σύγχρονες εκδοχές του,
(γ) έχει εμβαθύνει στους σύγχρονους μουσειολογικούς προβληματισμούς αναφορικά με το αρχαιολογικό μουσείο
(δ) έχει εξοικειωθεί με τις διάφορες περιπτώσεις αρχαιολογικών μουσείων σε σύγκριση με μουσεία του εξωτερικού που παρουσιάζουν (κάποια) αναλογία στις συλλογές τους.
Περιεχόμενο
-Ιστορική αναδρομή: οι αρχαιότητες κατά την Τουρκοκρατία, τα προεπαναστατικά και επαναστατικά χρόνια, η ίδρυση του πρώτου μουσείου επί Καποδίστρια, η προσπάθεια συστηματικής οργάνωσης των μουσείων κατά την Οθωνική περίοδο, η ίδρυση της αρχαιολογικής εταιρείας
-Η εξέλιξη του θεσμού κατά τον 20ο αιώνα: τυπολογική προσέγγιση
-Το ελληνικό αρχαιολογικό μουσείο ως αρχιτεκτόνημα: το κτιριακό κέλυφος κατά τη νεωτερικότητα και μετανεωτερικότητα
-Ο εκθεσιακός σχεδιασμός: από το διδακτισμό στην ανθρωποκεντρική αντίληψη
-Μελέτες περίπτωσης: Εθνικό αρχαιολογικό μουσείο, Μουσείο Ακρόπολης/Νέο Μουσείο Ακρόπολης, Αρχαιολογικό μουσείο Ολυμπίας
-Σύγκριση με μουσεία του εξωτερικού: π.χ. Getty Villa, Μουσείο Βατικανού/ομοιότητες & διαφορές στο πλαίσιο της Νέας Μουσειολογίας και των επιταγών της.
Βασική βιβλιογραφία
Βουδούρη, Δ. (2003). Κράτος και Μουσεία: Το Θεσμικό πλαίσιο των Αρχαιολογικών Μουσείων. Αθήνα-Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Σάκκουλα
Καλτσάς, Ν. (2007). Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Αθήνα: Εκδόσεις Ολκός
Κόκκου, Α. (2009). Η Μέριμνα για τις Αρχαιότητες στην Ελλάδα και τα πρώτα Μουσεία. Αθήνα: Εκδόσεις Καπόν
Χουρμουζιάδη, Α. (2006). Το Ελληνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Ο Εκθέτης-Το Έκθεμα- Ο Επισκέπτης. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Βάνιας
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
MUS_304-Συλλεκτικές πρακτικές (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα έχει ως στόχο να αντιληφθούν οι φοιτητές τον κοινωνικό ρόλο του μουσείου σε σχέση με τους επισκέπτες αλλά και το ίδιο το προσωπικό του. Ορίζεται η έννοια της συλλογής και του συλλέγειν (ειδικότερα και γενικότερα), καθώς και οι τρόποι απόκτησης αντικειμένων αναφορικά με τη μονιμότητα των μουσειακών συλλογών. Προσεγγίζονται έννοιες όπως η πρόσκτηση, εκχώρηση, δανεισμός αντικειμένων και καθίσταται σαφής η ανάγκη καθορισμού γραπτής συλλεκτικής πολιτικής η οποία λειτουργεί καθοδηγητικά για τους εργαζόμενους, αποσαφηνίζει τις προθέσεις του μουσείου και αποσοβεί τις τυχαίες συλλεκτικές επιλογές. Παρουσιάζονται οι συνήθεις πρακτικές διαχείρισης των μουσειακών συλλογών. Αναλύονται οι παράγοντες που στοιχειοθετούν το σχεδιασμό της συλλεκτικής πολιτικής του εκάστοτε μουσείου. Γίνεται αναφορά στο σχετικό θεσμικό πλαίσιο στην Ελλάδα και μελετώνται περιπτώσεις μουσείων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τις βασικές έννοιες του «συλλέγειν»
(β) έχει κατανοήσει τη σημασία της συλλεκτικής πολιτικής για την εξέλιξη και την αειφορία του μουσείου
(γ) έχει εμβαθύνει στις συλλεκτικές πρακτικές
(δ) έχει εξοικειωθεί με τις έννοιες της απόκτησης/ πρόσκτησης και εκχώρησης μουσειακών αντικειμένων και τις επιμέρους πτυχές αυτών.
Περιεχόμενο
Έννοια του «συλλέγειν»: ορισμοί
Είδη συλλογών
Πολιτική διαχείρισης συλλογών
Σχεδιασμός συλλεκτικής πολιτικής
Εγχειρίδιο συλλεκτικής πολιτικής
Απόκτηση, πρόσκτηση, εκχώρηση, δανεισμός αντικειμένων
Θεσμικό πλαίσιο (Νόμος 3028/2002, Κώδικας Δεοντολoγίας ICOM)
Παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό (μελέτες περίπτωσης)
Βασική Βιβλιογραφία
Κόκκου, Α., Χατζηνικολάου, Τ. Χούλια, Σ. (επιμ.) (2009). Κώδικας δεοντολογίας του ICOM για τα μουσεία. Αθήνα: ICOM-Ελληνικό Τμήμα
Μπούνια, Α. (2016). Στα παρασκήνια του μουσείου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκης
Νόμος 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». (2002). ΦΕΚ Α-153/28-6-2002
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
MUS_305- Αγγλικά Ορολογία Ι (Ε)
Course: ENGLISH TERMINOLOGY Ι (Ε)_MUS_305 του Γ΄ εξαμήνου
ECTS:
Year of study: 2nd
Semester: 3rd
Hours per week: 3
Language: English
General Course Description:
Working in a museum,first and foremost means the knowledge of English as the first from the foreign languages in order employees to respond to the numerous and many times demanding tasks in a museum environment. The course concerns museums’ terminology that nowadays has become most important to Museum Studies.It is organised in a way to assist students in their English language difficulties, and develop their skills: text comprehension, linguistic practice, vocabulary building and writing.
The aim of the course is to improve students’ general knowledge of English and develop their skills in basic English drills. The focus of the course is on comprehending and reproducing writing in English in clarity avoiding linguistic and syntactic mistakes. Apart from the knowledge of English language, through the studied texts, students expand their horizons by being aware of a diversity of topics concerning museums and museums’ work and prepare fortheir future professional life.
Learning outcomes:
At the end of the course students:
will have practiced and improved their linguistic competence practicing basic English (vocabulary, grammar and syntax of the English language),
will have introduced themselves to more topics concerning museology, Museum Studies,
will be able to comprehend and interpret any kind of text concerning museums’ documents and
will have introduced themselves to principles of academic writing (sentence structure, paragraph writing, and essay writing).
Cognitive subjects:
The course comprises articles from reliable international journals basically from ICOM and AAM, JSTOR, and other Journals for Museology. The texts are given in the Greek language or in English and they are attributed to both languages respectively. Texts are also selected from Anthropology and Ethnography. In addition, students elaborate on excerpts from the following books: 1. Peter Vergo (Editor). The New Museology. Reaction books, 1989. 2. Gail Anderson. Reinventing the Museum:The Evolving Conversation on the Paradigm Shift. 2nd Edition. Rla, 2012. 3. Edited by Abigail Hackett, Rachel Holmes, Christina MacRae. Working with Young Children in Museums. Weaving Theory and Practice, 1st Edition. Routledge, 2020. 4. Sharon Macdonald (Editor). A Companion to Museum Studies. 1st Edition. Wiley-Blackwell, 2010. 5.Gary Edson. Museum Ethics in Practice. 1st edition. Routledge,2016. Selected articles from the Greek Ministry of Culture and Sports and documentation concerning museums. Apart from books and articles, electronic sources are also used in producing the written assignment.
Prerequisites: There are no prerequisites for the course. However, good knowledge of English is recommended towards students’ successful completion of the course. Attendance and participation are encouraged particularly for students whose language competence is not satisfactory.
Αssessment:
The course will be examined as follows:
A sample of written work of 1.000 – 1.500 words and
The final exam
Both are compulsory. Participation in one of the assessment’s requirements results in failing the course. Each of the above is 50%. The final mark is the result of both,i. e. the assignment and the final exam.
MUS_306- Αγγλικά ΙΙ (Ε) Course: ENGLISH IΙ (Ε)_MUS_305 του Γ΄ εξαμήνου Course’s code number: ENGLISH ΙI (Ε)_MUS_305 του Γ΄ εξαμήνου
ECTS:
Year of study: 2nd
Semester: 3nd
Hours per week: 3
Language: English General Course Description: Museum studies or Museology degrees teach students about museums, their activities, history, and their role in human sciences. Museology courses focus on different aspects related to museums, like curating, preservation, and education. Museology students learn how to manage a museum, attract audiences, and keep museums fun for audiences of all ages.
The aim of the course:
The primary aim of the course is to improve students’ English language skills, understanding the structure of the English language, grammar, syntax and writing skills. In addition, the course includes terminology, which relates to museum studies. Students are taught basic issues of museums, museology theory, new museology and practice. They expand their knowledge on: Types of museums, museum and society, museum practice, funding and management, conservation, collecting and collections, museums, identity and difference, museums and social inclusion, audience research, visitors access to museums, access provision and practice, museums and education, politics and display, heritage studies and cultural issues, history of museums/collections, government policy and museums, temporary exhibitions, museum access for people with disabilities, and the challenges of museum work in the 21st century. The training materials provided are suitable for pre-service and in-service students who wish to gain a full understanding of work in a museum.
Learning outcomes:
At the end of the course students will have introduced themselves to academic writing (sentence structure, paragraph writing, essay plan and essay writing) and be able to develop a subject on museum studies – written assignment in English. Students will know basic notions about the contemporary museum and keep up to date with new thinking about the function of museums and their relationships with the communities they serve. They will be familiar with museums’ work organisation. They will also be able to approach texts – documents in English which concern museums’ function.
Cognitive subjects:
– Managing and caring for collections.
Collections management plans, collections audits, documentation systems, working with conservators and conservation plans, preventive conservation: principles, environmental monitoring and control: light, environmental monitoring and control: humidity and temperature, environmental monitoring and control: air pollution/pest and insect attack, materials testing, collection storage: principles, collection storage: practice, handling packing and moving collections, remedial conservation: principles, remedial conservation: practice, disaster planning, insurance, collections security: physical and electronic, collections security: systems and procedures, Copyright. – The museum and its buildings. Museum buildings form and function. Museums and their physical setting. Museum buildings: Planning for access. Option analysis and feasibility assessment. Working with architects. Museum buildings: Physical security, management and maintenance, sustainability. Moving the museum. Orientation and signage, atmosphere pace and flow. – The Museum and its management
Legal status, governance and management structures, partnerships, networking, policy development and management planning, developing a forward plan, measuring performance in museums, evaluating the museum’s success, project management, financial management, new sources of income, fund-raising, management of change, internal communications, staff structures, volunteers in museums, recruiting museum staff, conditions of service. Performance standards for the individual, job appraisal and assessing performance, staff training and professional development, using consultants and outsourcing, health and safety, administrative procedures, information technology and the museum. – Supporting resources. Sources of information and support, resources for museums on the internet. Prerequisites: There are no prerequisites for the course. However, good knowledge of English is recommended towards students’ successful completion of the course. Attendance and participation are encouraged particularly for students whose language competence is not satisfactory. Αssessment: The course will be examined as follows: A sample of written work of 1.000 – 1.500 words and The final exam Both are compulsory. Participation in one of the assessment’s requirements results in failing the course. Each of the above is 50%. The final mark is the result of both, i. e. the assignment and the final exam.
1
MUS_400-Στοιχεία Βυζαντινής και μεταβυζαντινής αρχαιολογίας (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Στόχος του μαθήματος είναι η συνολική επισκόπηση της καλλιτεχνικής παραγωγής της παλαιοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης, σε σχέση με το αντίστοιχο ιστορικό, κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο. Ορίζονται χρονικά οι περίοδοι του Βυζαντινού Πολιτισμού, καθώς και η περίοδος μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης και μελετάται η κοσμική και εκκλησιαστική αρχιτεκτονική, η μνημειακή ζωγραφική, η ζωγραφική φορητών εικόνων, η επιγραφική και η νομισματική. Γίνεται εκτενής αναφορά στις τεχνικές, την εικονογραφία, το εικονογραφικό πρόγραμμα, την τεχνοτροπία και τις τεχνικές. Παρουσιάζονται σύνολα μνημειακής ζωγραφικής από την παλαιοχριστιανική περίοδο (θέματα, νέα τεχνοτροπία), την Εικονομαχία (ανεικονικές διακοσμήσεις), τη μεσοβυζαντινή περίοδο (εικονογραφικό πρόγραμμα, τεχνοτροπικά ρεύματα) την ύστερη βυζαντινή και τη μεταβυζαντινή περίοδο, μέχρι και τις αρχές του 18ου αιώνα (καλλιτεχνικά κέντρα, σχολές). Τέλος, προσεγγίζεται η σχέση της βυζαντινής τέχνης με τη μεσαιωνική χριστιανική τέχνη.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τις βασικές περιόδους της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης,
(β) έχει κατανοήσει τις εκφάνσεις και τα χαρακτηριστικά της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης,
(γ) έχει οξύνει την κριτική του ικανότητα σχετικά με την καλλιτεχνική αποτίμηση των επιμέρους πτυχών της βαζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
Περιεχόμενο
Χρονικά όρια και περίοδοι της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
Παλαιοχριστιανική και βυζαντινή αρχιτεκτονική (μέχρι και τους παλαιολόγειους χρόνους)
Μνημειακή Ζωγραφική (τοιχογραφίες –ψηφιδωτά) από την παλαιοχριστιανική περίοδο έως και τους μεταβυζαντινούς χρόνους (εκπρόσωποι και σχολές)
Μνημειακή Τοπογραφία
Βυζαντινές και μεταβυζαντινές φορητές εικόνες
Εικονογραφημένα Χειρόγραφα-Μικροτεχνία
Γλυπτική
Επιγραφική
Νομισματική
Βασική βιβλιογραφία
Delvoye, C. (2013). Βυζαντινή τέχνη (μτφρ. Μ. Παπαδάκη). Αθήνα: Εκδόσεις Παπαδήμας
Μπούρας, Χ. (2001). Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή αρχιτεκτονική στην Ελλάδα. Αθήνα: Εκδόσεις Μέλισσα
Πανσελήνου, Ν. (2000). Βυζαντινή ζωγραφική. Η βυζαντινή κοινωνία και οι εικόνες της. Αθήνα: Εκδόσεις Καστανιώτη
Rodley, L. (2010). Εισαγωγή στη βυζαντινή τέχνη και αρχιτεκτονική (μτφρ. Μ. Βέικου). Αθήνα: Εκδόσεις Καρδαμίτσας
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
2
MUS_401-Εισαγωγή στην κεραμική και τις εφαρμοσμένες τέχνες (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα αναλύει τα βασικά χαρακτηριστικά της κεραμικής από τις απαρχές της εμφάνισής της μέχρι και την παγίωσή της ως εφαρμοσμένης τέχνης και μάλιστα στο πλαίσιο της αποκατάστασης των εφαρμοσμένων τεχνών ως ισάξιων με τις καλές τέχνες στο γύρισμα του 19ου αιώνα. Η διδακτική του μαθήματος συνίσταται σε τρεις βασικούς άξονες: την ιστορική ανασκόπηση της κεραμικής από την νεολιθική περίοδο ως τις μέρες μας, τις εφαρμοσμένες τέχνες ως αντικείμενο της Ιστορίας της Τέχνης, την παιδαγωγική σχέση μουσείου-κεραμικής-τυπικής εκπαίδευσης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τα βασικά χαρακτηριστικά των εφαρμοσμένων τεχνών
(β) έχει κατανοήσει την εξέλιξη της κεραμικής από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και σήμερα,
(γ) έχει εμβαθύνει στους τρόπους με τους οποίους η κεραμική μπορεί να αποτελέσει παιδαγωγικό «εργαλείο» για τη ενδυνάμωση της σχέσης μεταξύ μουσείου-σχολείου.
Περιεχόμενο
Ιστορική εξέλιξη της κεραμικής τέχνης μέσω της αισθητικής κι εννοιολογικής προσέγγισης των ρυθμών της με βασικούς σταθμούς τη Νεολιθική περίοδο, τη Γεωμετρική εποχή, την κλασική και ελληνιστική εποχή, τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο, την παραδοσιακή κεραμική
Η κεραμική κατά το Μοντερνισμό (π.χ. Σχολή Bauhaus)
Η κεραμική σήμερα, με έμφαση στην αισθητική εργονομία και την καινοτομία
Εφαρμοσμένες τέχνες: Χαρακτηριστικά, είδη, αναγνώριση
Η κεραμική ως μέρος των εφαρμοσμένων τεχνών
Κεραμική και Μουσείο
Κεραμική και Σχολείο
Η κεραμική ως μουσειοπαιδαγωγική μέθοδος για την ενδυνάμωση της σχέσης μουσείου-τυπικής εκπαίδευσης
Βασική βιβλιογραφία
Αραπάκη, Ξ. (2014). Διδακτική της κεραμικής τέχνης. Αθήνα: Εκδόσεις Ίων
Βογιατζόγλου-Σακελλαροπούλου, Μ. (2009). Παραδοσιακή κεραμική της νεότερης Ελλάδας. Αθήνα: Παπαζήσης
Scheibler, I. (2010). Ελληνική κεραμική (μτφρ. Ε. Μανακίδου). Αθήνα: Εκδόσεις Καρδαμίτσα
Στεφανάκης, Μ. (2012). Εισαγωγή στην κλασική αρχαιολογία. Βασικές αρχές και επισκόπηση της αρχαίας ελληνικής τέχνης, 11ος-4ος αι. π.Χ. Εισαγωγή-Κεραμική-Αγγειογραφία. Αθήνα: Εκδόσεις Ιάμβλιχος
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
3
MUS_402- Μουσεία και Μουσειολογία Φυσικών επιστημών και τεχνολογίας (Υ)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Σκοπό του μαθήματος αποτελεί η αποτύπωση της σύγχρονης δυναμικής των Μουσείων Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, ώστε να αναδειχθούν, αφενός, ο σημαντικός ρόλος που αυτά έχουν διαδραματίσει από τη γένεσή τους και, αφετέρου, οι σύγχρονες δυνατότητές τους να προωθήσουν την εκπαιδευτική αλληλεπίδραση και την εύληπτη προσέγγιση των Φυσικών Επιστημών εκ μέρους του κοινού. Γίνεται αναφορά στους λόγους ίδρυσης των μουσείων φυσικών επιστημών και τεχνολογίας του εξωτερικού, τα οποία-μαζί με τα εθνογραφικά και τα μουσεία εφαρμοσμένων επιστημών-αποτέλεσαν μια εναλλακτική λύση στο μουσειακό χάρτη του 19ου αιώνα που παρουσίαζε, κατά βάση, μουσεία τέχνης και αρχαιολογίας. Παρουσιάζεται το ιστορικό ίδρυσης των ελληνικών μουσείων φυσικών επιστημών, με τα αντίστοιχα Πανεπιστημιακά Μουσεία να παίζουν τον κυρίαρχο ρόλο (τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα). Αναλύεται η εξέλιξή τους κατά τις τελευταίες δεκαετίες (αριθμός, χωροθέτηση, θεματικές), η εμπλοκή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ίδρυση και τη διαχείρισή τους, η επισκεψιμότητα, οι μουσειολογικές πρακτικές και η εκπαιδευτική δραστηριότητα. Τέλος, έμφαση δίνεται στον τρόπο με τον οποίο τα μουσεία αυτά θα μπορούσαν να συνδεθούν ουσιαστικά με το αναλυτικό πρόγραμμα και να υποστηρίξουν το τυπικό εκπαιδευτικό σύστημα, ώστε να προβληθεί επιτυχώς η λεγόμενη τεχνο-επιστήμη.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί τα βασικά χαρακτηριστικά των μουσείων φυσικών επιστημών και τεχνολογίας,
(β) έχει κατανοήσει την εξέλιξη των εν λόγω μουσείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό,
(γ) έχει εμβαθύνει στην αξιολόγηση των μουσείων αυτών σε ό,τι αφορά την οργάνωση, τη διαχείριση, τις μουσειολογικές πρακτικές και την επικοινωνία και τη μουσειακή εκπαίδευση .
Περιεχόμενο
Μουσεία φυσικών επιστημών και τεχνολογίας: Ιστορικό και λόγοι ίδρυσης στην Ευρώπη,
Μουσεία φυσικών επιστημών και τεχνολογίας: Ιστορικό και λόγοι ίδρυσης στην Ελλάδα,
Πανεπιστημιακά μουσεία στην Ελλάδα,Οργάνωση και διαχείριση,Μουσειολογικές πρακτικές
Εκπαιδευτικά προγράμματα
Διεύρυνση και ανάπτυξη κατά τις τελευταίες δεκαετίες
Μουσεία φυσικών επιστημών και τεχνολογίας-Τυπική εκπαίδευση: σύνδεση και αλληλεπίδραση
Βασική Βιβλιογραφία
Αντζουλάτου-Ρετσίλα, Ε. (2005). Μουσειολογικά Επτανήσου: Η συμβολή των μουσείων στην προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο Ι.Θ.Μάζης (επιμ.), Πολιτιστικά και Μουσειολογικά Σύμμεικτα (σσ. 265-283). Αθήνα: Εκδόσεις Παπαζήση
Ανυφαντή, Γ. (2009). Το επιστημονικό και τεχνολογικό μουσείο ως «κείμενο»: Εκπαιδευτική και επικοινωνιακή ανάλυση. Αδημοσίευτη Διδακτορική Διατριβή. Κόρινθος: Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Δερμιτζάκης, Μ., & Τριανταφύλλου, Μ. (2001). Το πανεπιστημιακό μουσείο. Χαρακτήρας και λειτουργία. Στο Μ. Σκαλτσά (επιμ.), Η Μουσειολογία στον 21ο Αιώνα, Θεωρία και Πράξη:Πρακτικά Διεθνούς Συμποσίου(σσ.78-85). Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Εντευκτήριο
Δημόπουλος, Κ. (2006). Η παράλληλη εξέλιξη των επιστημονικών μουσείων και της εκπαίδευσης στις Φυσικές Επιστήμες: Προβολές μιας μεταβαλλόμενης σχέσης ειδημόνων και κοινού. Στο Ε. Σταυρίδου (επιμ.), Πρακτικά του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης για τη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών «Διδακτική των Φυσικών Επιστημών: Μέθοδοι και Τεχνολογίες Μάθησης»(σ.773-779). Βόλος: Πανεπιστήμιο Θεσσαλία
Κολιόπουλος, Δ. (2005). Η διδακτική προσέγγιση του μουσείου των Φυσικών Επιστημών. Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις,-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων,-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
4
MUS_403-Μουσεία και Μουσειολογία ιστορίας (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα έχει ως στόχο να αντιληφθούν οι φοιτητές την έννοια των ιστορικών μουσείων ως απότοκων της ιστορικής πορείας του έθνους στο οποίο ανήκουν. Γίνεται αναφορά στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν το παρελθόν, ανάλογα με το λόγο γένεσης και ύπαρξής τους. Ως βασικός άξονας ορίζεται η παραδοχή ότι, σε γενικές γραμμές, τα εθνικά μουσεία αναλαμβάνουν να εκφράσουν την επίσημη αντίληψη του κράτους για το παρελθόν και την ιστορία, εκφράζοντας, ταυτόχρονα τη λεγόμενη «μεγάλη ιστορική αφήγηση» του τόπου. Έτσι, τα εθνικά μουσεία υπηρετούν την επίσημη ιστορία και γίνονται σταθεροποιητικός παράγων ιδεών και νοοτροπιών. Καθορίζεται ο χαρακτήρας των εθνικών-ιστορικών μουσείων σε Ελλάδα και Ευρώπη και επισημαίνονται οι κατηγοριοποιήσεις που αφορούν στη σχέση εθνικού-μουσείου και ιστορικής πορείας του εκάστοτε κράτους στο οποίο αυτό ανήκει. Καταγράφεται η διαχρονική τους εξέλιξη και οι μεταλλάξεις σχετικά με τις επικρατούσες συνθήκες και τις διαρκώς ανανεούμενες μουσειολογικές πρακτικές. Προσεγγίζονται οι εκπαιδευτικοί τους στόχοι και αξιολογείται η επικοινωνία τους με το κοινό. Τέλος, γίνεται σύντομη αναφορά στα μουσεία τοπικής ιστορίας και τη σχέση τους με την ευρεία ιδέα του εθνικού μουσείου.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αποσαφηνίσει την έννοια του ιστορικού-εθνικού μουσείου ως χώρου διαμόρφωσης ιδεών,
(β) έχει διευρύνει τους ορίζοντές του/της σε σχέση με τη μουσειολογική εξέλιξη των ιστορικών-εθνικών μουσείων,
(γ) έχει εξοικειωθεί με τις διαφορετικές κατηγοριοποιήσεις των εθνικών ιστορικών μουσείων σε Ελλάδα και εξωτερικό .
Περιεχόμενο
Τα εθνικά μουσεία ως χώροι διαπραγμάτευσης ιδεών
Οι διαφορετικές προσεγγίσεις του παρελθόντος
Τα εθνικά-ιστορικά μουσεία στην Ευρώπη
Τα εθνικά-ιστορικά μουσεία στην Ελλάδα
Τα μουσεία τοπικής ιστορίας
Εθνικά μουσεία και μουσειακή πολιτική
Εθνικά μουσεία και επισκέπτες
Βασική Βιβλιογραφία
Aronsson, P. (2011), “Explaining National Museums. Exploring comparative approaches to the study of national museums”, in Knell, S.J., Aronsson, P. and Amundsen, A. (eds.), National Museums. New Studies from around the World. Λονδίνο: Routledge, σσ. 29-54.
Bounia, A., Nikiforidou, A., Nikonanou, N., Matossian, N.A. (2012), Voices from the Museum: Survey Research in Europe’s National Museums, EuNaMus No. 5, Linköping University Electronic Pres
Eilertsen, L. and Amundsen, A.B. (eds.) (2012), Museum Policies in Europe (1990-2010): Negotiating Professional and Political Utopia, EuNaMus Report No. 3, Linköping University Electronic Press
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
5
MUS_404-Οργάνωση, διαχείριση και τεκμηρίωση μουσειακών συλλογών (Υ) Μαθησιακά αποτελέσματα Η οργάνωση, διαχείριση και τεκμηρίωση των μουσειακών συλλογών καθίσταται μείζονος σημασίας για τη διαχείριση της γνώσης και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς. Εξετάζονται ζητήματα οργάνωσης και διαχείρισης συλλογών. Θίγονται οι πρακτικές όψεις της διαχείρισης των συλλογών (π.χ. ηλεκτρονική τεκμηρίωση, ο ερευνητικός εξοπλισμός) και τομείς όπως η αποθήκευση, συντήρηση, η ασφάλεια, η μεταφορά, η πρόσβαση. Αποσαφηνίζονται και διαχωρίζονται έννοιες όπως «δεδομένα», «περιεχόμενο», «πληροφορία». Παρουσιάζονται μοντέλα και τρόποι δόμησης και ταξινόμησης της πληροφορίας σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες του μουσειακού υλικού, την αποδόμηση και άντληση πολλαπλής πληροφορίας, καθώς και την ανασύστασή της για την πραγμάτωση της διαδικασίας τεκμηρίωσης. Γίνεται αναφορά σε μοντέλα ταξινόμησης και τεχνικές εννοιολογικής μοντελοποίησης τα οποία χρησιμοποιούνται σε συστήματα βάσεων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα τεκμηρίωσης.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει κατανοήσει τις διαφορετικές λειτουργίες της διαχείρισης των μουσειακών συλλογών,
(β) έχει εμβαθύνει στη σημασία της τεκμηρίωσης στο μουσείο,
(γ) έχει εξοικειωθεί με τα δημοφιλέστερα συστήματα τεκμηρίωσης,
(δ) έχει μελετήσει τους τομείς της αποθήκευσης, της συντήρησης και της ασφάλειας στο μουσειακό περιβάλλον.
Περιεχόμενο
Μουσειακές συλλογές και αρχεία (ιδιαιτερότητες) Σχεδιασμός συλλεκτικής πολιτικής
Συλλεκτική δραστηριότητα και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς Μουσειακή τεκμηρίωση: βασικές αρχές και διαδικασία Διεθνείς προδιαγραφές και πρότυπα Ασφάλεια, διατήρηση και πνευματικά δικαιώματα Η μουσειακή τεκμηρίωση στην Ελλάδα Είδη μουσειακής έρευνας και δημοσιοποίηση της γνώσης Διαχείριση κινδύνου Σχεδιασμός της στρατηγικής ασφάλειας ενός οργανισμού Διεθνείς πρωτοβουλίες για την προστασία των μουσείων από έκτακτους κινδύνους Βασικές αρχές αποθήκευσης και σχεδιασμός της αποθήκης
Μελέτες περίπτωσης και παραδείγματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Βασική βιβλιογραφία
Κορδομενίδης, Γ. (επιμ.) (2008). Μουσεία 05: Επιστημονικές συναντήσεις. Ζητήματα διαχείρισης συλλογών, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων. Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις ΑΠΘ
Μπούνια, Α. (2016). Στα παρασκήνια του μουσείου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκης
Σαλή, Τ. (2006). Μουσειολογία 1. Βασικές αρχές τήρησης μουσειακών συλλογών. Αθήνα: Εκδόσεις Μεταίχμιο
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
6
MUS_405-Μουσειακή ηθική (Ε)
Μαθησιακά αποτελέσματα
Το μάθημα επικεντρώνεται στη δεοντολογία που αφορά στους βασικούς κανόνες για τη λειτουργία των μουσείων και τον επαγγελματισμό των εργαζομένων σε αυτά. Γίνεται σαφής αναφορά στον «Κώδικα Δεοντολογίας του ICOM για τα Μουσεία» ο οποίος έχει συνταχθεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων και αποτελεί τη δήλωση δεοντολογίας για τα μουσεία που περιλαμβάνονται στο Καταστατικό του ICOM. Παρουσιάζονται αρχές οι οποίες υποστηρίζονται από οδηγίες ως προς την επιθυμητή επαγγελματική πρακτική. Ορίζεται το θεσμικό πλαίσιο, καθώς και το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης που ισχύει ανά χώρα (πιστοποίηση, εγγραφή σε μητρώο κλπ). Επισημαίνονται οι λύσεις σε περίπτωση που δεν έχουν καθοριστεί ανάλογα πρότυπα.
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του μαθήματος ο/η φοιτητής / τρια θα:
(α) έχει αντιληφθεί την έννοια της μουσειακής ηθικής σε σχέση με τη δημόσια εικόνα του μουσείου και την επιτυχή εσωτερική λειτουργία του
(β) έχει εξοικειωθεί με τον Κώδικα δεοντολογίας του ICOM, καθώς και με τις αρχές και οδηγίες ως προς την επιθυμητή επαγγελματική πρακτική
(γ) έχει εμβαθύνει στο σύστημα αξιολόγησης σε σχέση με τη μουσειακή ηθική που ισχύει ανά χώρα.
Περιεχόμενο
Μουσειακή ηθική και επαγγελματική δεοντολογία: ορισμός
«Κώδικας Δεοντολογίας του ICOM για τα Μουσεία»
Αρχές και οδηγίες για την επιθυμητή επαγγελματική ηθική ανά χώρα
Πιστοποίηση μουσείων
Αξιολόγηση μουσείων
Βασική βιβλιογραφία
Κόκκου, Α., Χατζηνικολάου, Τ. Χούλια, Σ. (επιμ.) (2009). Κώδικας δεοντολογίας του ICOM για τα μουσεία. Αθήνα: ICOM-Ελληνικό Τμήμα
Μπούνια, Α. (2016). Στα παρασκήνια του μουσείου. Αθήνα: Εκδόσεις Πατάκης
Νόμος 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς». (2002). ΦΕΚ Α-153/28-6-2002
Μέθοδοι διδασκαλίας
-Διαλέξεις
-Χρήση οπτικοακουστικού υλικού
-Εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων
-Εκπαιδευτικές επισκέψεις
Αξιολόγηση
-Τελική γραπτή εξέταση
-Προαιρετική εργασία
-Προφορικές παρουσιάσεις (προαιρετικές)
7
MUS_406 – Αγγλικά Ορολογία ΙΙ (Ε) Course: ENGLISH TERMINOLOGY ΙΙ (Ε)_MUS_406 του Δ΄ εξαμήνου
ECTS:
Year of study: 2nd
Semester: 4th
Hours per week: 3
Language: English
GeneralCourseDescription:All over the world, Museology courses progress rapidly. New Museology has brough about a significant change in Museum Studies. The course,by offering a diversity of texts in English and Greek,enables students to comprehend their field of study and respond to the increasing demands of museum work. The knowledge of the English language, particularly museum terminology is indispensable since working in a museum requires constant, on a day to day basis contact with tourists. Since globalisation is among the 21st century’s pursuits, English contributes to the promotion of the concept, and Museum Studies follow its aspiring course.
The aim of the course:
The course aims at: improving students’ English language skills, understanding the structure of the English language, grammar, syntax and writing skills. It also aims: to enable students to comprehend various texts in English and be able to attribute in English and Greek, in both languages, speakingand writing.
Learning outcomes: At the end of the course students will be able to quickly comprehend texts and documents which concern museum studies and work. Students will be able, after having known how to fill in jobs’ applications for museum work, Ministry of Culture and Sports, Ephorate of Antiquities, torespond to English language requirements. They will also be able to elaborate on various topics of academic writing (sentence structure, paragraph writing, and essay writing).
Cognitive subjects:
The course comprises articles from reliable international journals basically from ICOM and AAM, JSTOR and other Journals for Museology. The texts are given in the Greek language or in English and they are attributed to both languages respectively. Texts are also selected from Anthropology and Ethnography. In addition, students elaborate on excerpts from the following books: 1. Peter Vergo (Editor). The New Museology. Reaction books, 1989. 2. Gail Anderson. Reinventing the Museum:The Evolving Conversation on the Paradigm Shift. 2nd Edition. Rla, 2012. 3. Edited by Abigail Hackett, Rachel Holmes, Christina MacRae. Working with Young Children in Museums. Weaving Theory and Practice. 1st Edition. Routledge, 2020. 4. Sharon Macdonald (Editor). A Companion to Museum Studies. 1st Edition. Wiley-Blackwell, 2010. 5.Gary Edson. Museum Ethics in Practice. 1st edition. Routledge,2016. The course also comprises selected articles from the Greek Ministry of Culture and Sports. In addition, a glossary of Museum Studies is given to the students in order to become familiar with vocabulary and a variety of documents on museology.
Electronic sources are also used in producing the written assignment.
Prerequisites:
There are no prerequisites for the course. However, good knowledge of English is recommended towards students’ successful completion of the course. Attendance and participation are encouraged particularly for students whose language competence is not satisfactory.
Αssessment:
The course will be examined as follows:
A sample of written work of 1.000 – 1.500 words and
The final exam
Both are compulsory. Participation in one of the assessment’s requirements results in failing the course. Each of the above is 50%. The final mark is the result of both,i. e. theassignmentandthefinalexam.